The missing link: To take those fleeting moments of calm and have them last a little bit longer

ResearchSpace Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yusof, Y en
dc.contributor.author Goedeke, Karen en
dc.date.accessioned 2017-07-24T23:31:16Z en
dc.date.issued 2016 en
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/2292/34474 en
dc.description Full text is available to authenticated members of The University of Auckland only. en
dc.description.abstract One in 25 children born in New Zealand in 2016 are expected to be diagnosed with Autism.1 This thesis begins its search for alternative solutions, prioritising energetically balanced environments through the exploration into the persistent idea that architecture can and does have an impact on our mental, physical and psychological health. Rising levels of Autism in children bring social anxiety, isolation and difficulty with integrating into normal schooling situations. The built environment can be overwhelming, alienating and difficult to negotiate, resulting from an altered sense of perception from an Autistic child’s senses. How can we manipulate space to provide new learning environments that support 21st century learners? The provision of a hybrid architecture and housing sanctuary looks to progress children with Autism through education, community and retreat, offering a celebration of life with purpose and dignity. Approaching architecture through a different lens, this thesis has involved stepping into another field. The design has been developed by combining architectural application with involved research into the medical field, an understanding of ancient wisdom and applying this knowledge to a modern day epidemic. Publications and guidelines from architects, scientists and practitioners working in the field of design for Autism alongside interviews of parents, carers and a principal of Autistic children as a primary source of knowledge. On the cusp of a demographic boom, the school accommodates the specific and varied symptomatic needs of children, seeking the opportunity to free a child’s sensory network of unnecessary traffic and sensory overload from the surrounding environment. Hugging the grassy slopes above the Orakei Basin, a relationship is extended to the nearby St Joseph’s School, where ‘The Missing Link’ acts as a transition towards integration into the greater community. In this proposal, the journey towards a symbiotic relationship between behaviour, environment and architecture is explored, creating an architecture that stimulates those fleeting moments of calm where children can communicate, respond, learn and interact, and having them last a little bit longer. en
dc.publisher ResearchSpace@Auckland en
dc.relation.ispartof Masters Thesis - University of Auckland en
dc.relation.isreferencedby UoA99264959513002091 en
dc.rights Items in ResearchSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated. Previously published items are made available in accordance with the copyright policy of the publisher. en
dc.rights Restricted Item. Available to authenticated members of The University of Auckland. en
dc.rights.uri https://researchspace.auckland.ac.nz/docs/uoa-docs/rights.htm en
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nz/ en
dc.title The missing link: To take those fleeting moments of calm and have them last a little bit longer en
dc.type Thesis en
thesis.degree.discipline Architecture en
thesis.degree.grantor The University of Auckland en
thesis.degree.level Masters en
dc.rights.holder Copyright: The author en
pubs.elements-id 639519 en
pubs.record-created-at-source-date 2017-07-25 en


Files in this item

Find Full text

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nz/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nz/

Share

Search ResearchSpace


Advanced Search

Browse

Statistics