(Co)Laboratory: Rehumanising a Car-Centric Space

Show simple item record

dc.contributor.advisor McKay, Bill
dc.contributor.author Gloria, Gertrude
dc.date.accessioned 2022-05-18T20:48:51Z
dc.date.available 2022-05-18T20:48:51Z
dc.date.issued 2021 en
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/2292/59351
dc.description.abstract This design thesis explores what can be done with urban car parking buildings as car ownership and use diminishes. A site in central Auckland has been selected, as recent Auckland Council policy has been directed towards limiting private vehicle access and parking in the inner city, and encouraging more walking, cycling and use of public transport. Alongside this we are seeing a global shift towards the idea of Mobility as a Service (MaaS), involving cheaper taxi rides (Uber and others), hourly vehicle hire (such as City Hop) and rentable electric scooters and bikes. Through transformation of a multi-storey carpark, this thesis argues that adaptive reuse of buildings is a more sustainable option than demolition and new-builds. The resulting mixed-use development contains a variety of spaces such as retail, working, childcare, recreation and accommodation, resulting in the creation of a complex that provides a wide range of amenities for residents, workers and the broader community. This is because viable communities require more than workplaces, shops and homes; so-called third places are an important part of neighbourhoods allowing human interaction and the creation of a sense of neighbourliness and community. The project provides a variety of accommodation types - coliving, co-housing, co-working and communal spaces are explored as an alternative to typical apartment blocks which focus more on private space with very few common areas. These ‘co’ and communal spaces also allow for a wider variety of resident activity, especially working from home. The so-called ‘gig’ economy has seen more workers become part-time, on contract or freelance, and needing to provide or locate their own work-spaces. The recent COVID-19 pandemic and lockdowns have accelerated this trend of working from home as well as exposing the difficulties of this. The thesis design also demonstrates how the constraints of a car-parking building, such as dark and damp spaces, can be advantegeously used through the provision of water treatment reservoirs and a range of garden spaces.
dc.publisher ResearchSpace@Auckland en
dc.relation.ispartof Masters Thesis - University of Auckland en
dc.relation.isreferencedby UoA en
dc.rights Items in ResearchSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
dc.rights.uri https://researchspace.auckland.ac.nz/docs/uoa-docs/rights.htm en
dc.title (Co)Laboratory: Rehumanising a Car-Centric Space
dc.type Thesis en
thesis.degree.discipline Architecture
thesis.degree.grantor The University of Auckland en
thesis.degree.level Masters en
dc.date.updated 2022-04-21T01:42:28Z
dc.rights.holder Copyright: the author en
dc.rights.accessrights http://purl.org/eprint/accessRights/OpenAccess en


Files in this item

Find Full text

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Share

Search ResearchSpace


Browse

Statistics